Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 (Euroimmun, CE-маркиран) + при нужда IgA - 33 лв.

Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 (Euroimmun, CE-маркиран) + при нужда IgA - 33 лв.

22.05.2020 (16319)

Германско-Български Лаборатории Зинвест-К ООД предлагат високочувствителни и специфични тестове за IgG S1 и IgA S1 антитела на немската фирма ЕUROIMMUN MEDIZINISCHE LABORDIAGNOSTIKA AG.

ЕUROIMMUN е един от водещите производители на медико-лабораторни тестове за диагностика на автоимунни и инфекциозни болести. Тяхните тестове Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 и Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgA S1 са едни от малкото CE - маркирани тестове за изследване на коронавирусни антитела, което гарантира високото им качество.

Германско-Български Лаборатории Зинвест-К ООД извършват изследванията на Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 и Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgA S1 на специален автоматичен апарат Елайза - DYNEX DS2. Американската фирма DYNEX TECHNOLOGIES e водещ световен производител на напълно автоматични Елайзи. Протоколите, които се използват за работа на Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 и Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgA S1 са разработени в колаборация между ЕUROIMMUN и DYNEX, което гарантира високото качество на изследването.

Използването на автоматична Елайза в Германско-Български Лаборатории Зинвест-К предотвратява рисковете от мануална работа на Елайза, което е голям проблем в множество други лаборатории, които не разполагат с такава апаратура. Лабораторията разполага и с инженер, който е получил лиценз за поддръжка на DYNEX в Денкендорф - Щутград, Германия.

Тестовете Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 и Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgA S1 на Euroimmun се извършват и в нашия партньор - SYNLAB GMBH, водещата европейска лабораторна верига. Поради тази причина, вярвайки в тяхната преценка и професионализъм Германско-Български Лаборатории Зинвест-К са се спрели на тези тестове.

Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1:
Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 отразява имунния отговор на организма спрямо вируса. За разлика от другите тестове, при теста на Euroimmun, като антиген се използва S1 - домейн на шиповия протеин, включително и имунологично активния рецептор - свързващ домейн /RBD/.

Поставянето на диагноза SARS-CoV-2 - инфекция се извършва чрез доказване на вирусна РНК с помощта на RT-PCR. Откриването на повишени нива на Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 позволява потвърждаването на SARS-CoV-2 - инфекция при пациенти с типични симптоми. Изследването на Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 дава възможност за мониториране на разпространението на заразата. За да са доказателствени серологичните резултати е необходимо, да се изследват две пациентски проби. При изследването на антитела са възможни кръстосани реакции при пациенти с наличие на антитела срещу бета - коронавирус. Възможността за изследване единствено на S1-домейна намалява риска от подобни реакции.

За определяне на чувствителността на Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 са извършени сравнителни изследвания на пациенти с положителни резултати от RT-PCR.

Чувствителност 10 - 20-ти ден / след положителен PCR или наличието на характерни симптоми / - 75%
Чувствителност >20-ти ден /след положителен PCR или наличието на характерни симптоми/ - 93,8%
Специфичност - 99,1 – 99,6%

Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgA S1:
Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgA S1 отразява имунния отговор на организма спрямо вируса. За разлика от другите тестове, при теста на Euroimmun, като антиген се използва рекомбинантен структурен протеин /S1 – шипов - домейн/ на SARS-CoV-2, произведен в човешки клетки.

Поставянето на диагноза SARS-CoV-2 - инфекция се извършва чрез доказване на вирусна РНК с помощта на RT-PCR. При откриване на повишени Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 е желателно да се извърши допълнително изследване на Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgA S1, за да се намали броя на фалшиво положителните случаи и за да се допълни информацията за имунния отговор на организма срещу вируса. Самостоятелно изследване на Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgА S1 се извършва и с цел наблюдение на имунния отговор при пациенти с доказан SARS-CoV-2.

Чувствителност 10 - 20-ти ден /след положителен PCR или наличието на характерни симптоми/ - 91,7%
Чувствителност >20-ти ден/след положителен PCR или наличието на характерни симптоми/ - 100%
Специфичност - 88,1 – 92,2%

График на изследванията и цели:
Да се има в предвид, че Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgA S1 не е предвиден като самостоятелен тест за установяване на SARS-CoV-2, а като тест за наблюдение на имунния отговор при пациенти с доказан коронавирус. Затова изследването му в Германско-Български Лаборатории Зинвест-К се извършва само при пациенти с доказан SARS-CoV-2, при положителен Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 или при положителен бърз тест IgG/IgM! На всички пациенти с положителен резултат от Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 или от бързите тестове, всяка седмица в петък ще бъде извършен Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgA S1, като няма да има доплащане от страна на пациента!

Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 - всеки вторник и четвъртък се дават резултати.

Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgA S1 - всеки петък се дават резултати.

CO19PC SARS CoV-2-RNA (PCR - анализ за коронавирус) - извършва се в Германия, като пробите се изпращат всяка сряда. Резултатите се получават в петък същата седмица, като е възможно закъснение до понеделник следващата седмица!

Бързи тестове няма да се извършват, защото вместо тях ще се изследва значително по-специфичния и чувствителен тест - Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1.

55.15 Elecsys Anti-SARS-CoV2 - 11 лв. (до 15 август промоционална цена от 9 лв.)

55.13 Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG S1 (Euroimmun, CE-маркиран) + при нужда IgA - 33 лв.

CO19PC SARS CoV-2-RNA (PCR - анализ за коронавирус) - 127 лв. (в цената са калкулирани транспорт до вирусологична лаборатория на Зинлаб във Вайден - Германия и пробовземане ).

Самостоятелно изследване на Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgA S1 се извършва само при доказан коронавирус - цена: 29 лв.


Възможни са промени в графика за извършване на изследванията, за което ще бъде уведомени.