Преференциални ноемврийски цени по случай световния ден на Витамин D

Преференциални ноемврийски цени по случай световния ден на Витамин D

01.11.2019 (3131)

Възползвайте се от нашите преференциални цени за изследвания през месец НОЕМВРИ!

По случай Световния ден на ВИТАМИН D - 2 ноември, Фондация "МС Общество - България", със съдействието на Лаборатории Зинвест-К и други лаборатории, организира специални намаления за изследвания, защото:

Дефицитът на Витамин D идва, заедно със Зимата!

Преференциални Цени за изследване на Витамин D през ноември

Дефицитът на Витамин D засяга над 1 милиард души по света. Проучване на Българското дружество по ендокринология от 2012 г. показва, че в България близо 80% от населението има недостиг на Витамин Д.

Витамин D е ПАЗИТЕЛЯТ НА ЗДРАВЕТО, защото намалява риска от появата на редица заболявания и играе роля при тяхното лечение:
- рахит, остеопороза, диабет тип 1, няколко вида рак, сърдечносъдови заболявания, невропсихиатрични разстройства, инфекциозни заболявания като множествена склероза и др.

Симптоми за недостатъчност на Витамин D

Референтни стойности

Необходимото количество витамин D може да се набави чрез излагане на Слънце така, че ултравиолетовите лъчи да докосват кожата оптимално!

Необходими минути за излагане на Слънце

При ниски серумни нива на 25(ОН)D е по-добре да се приема витамин D3, защото той е много по-ефективен от витамин D2.

Препоръчителен дневен прием на Витамин D

Какво представлява Витамин D?

Витамин D, наричан още "слънчевият витамин", е мастноразтворим стероиден хормон, който повлиява над 200 гена и участва в модулацията на клетъчния растеж, както и в нервномускулната и имунна функция.

Двете най-важни форми на витамин Д са витамин D3, който представлява около 80% от общото количество и се произвежда в тялото при огряване на кожата от ултравиолетовите UVB лъчи, и витамин D2, който представлява около 20% от общото количество и се доставя чрез храната.

Богати на Витамин Д храни са мазните риби, млечните продукти, яйчния жълтък, черния дроб и гъбите.

Витамин D3 и D2 се транспортират в черния дроб, където се хидроксилират до образуването на метаболита 25-хидроксивитамин D-25(OH)D, познат още като калцидиол. Калцидиолът 25(OH)D е основният индикатор за определяне на цялостния статус на Витамин D в човешкия организъм.