Кога и защо да правим профилактични лабораторни изследвания?

Кога и защо да правим профилактични лабораторни изследвания?

29.09.2017 (1259)

Лабораторните изследвания са основни за поставяне на диагноза в над 70% от случаите, в които човек е болен. Но те са също толкова важни и когато липсват клинични симптоми. Световна тенденция е въвеждането на различни профилактични програми, включващи и лабораторни изследвания, които спестяват много разходи на здравеопазването като цяло и позволяват да се установят заболяванията на по-ранен етап, когато лечението е с по-добри резултати.

Универсална рецепта кога и колко често да се провеждат профилактични изследвания обаче няма. Това зависи от възрастта, хроничните заболявания, фамилната обремененост, начина на живот, нивото на стрес.

Изключително важно да планирате профилактичните изследвания в правилния момент, когато човек е здрав и няма съпътстващо инфекциозно заболяване. Отделете си достатъчно време, информирайте се предварително как да се подготвите за изследването, така че получените резултати да отразяват вярно вашето здравословно състояние и евентуални отклонения да бъдат правилно интерпретирани.

Задължително е взимането на кръв да бъде сутрин на гладно, поне след 8-10 часа хранителна пауза, без кафе и други кофеинсъдържащи напитки, без цигари в последните 60 минути и без тежка физическа активност предишните два дни. И по възможност без стрес.