Хормоналните изследвания откриват редица проблеми

Хормоналните изследвания откриват редица проблеми

15.05.2018 (10565)

Хормоните са химически вещества, които въздействат върху обмяната на веществата, растежа, половите и много други функции на организма. Те са продукти на жлезите с вътрешна секреция, отделяни директно в кръвта.

Изследванията на хормоните се препоръчват от лекарите при различни състояния, най-вече при стерилитет. Те биват няколко вида, а чрез тях се откриват редица проблеми.

Изследвания на естрогена

Този хормон кара ендометриума (лигавицата на матката) да нараства, за да приеме оплодената яйцеклетка. Различни нива от нормалните водят до проблеми в тази област. Естрогенът се произвежда от яйчниците и действа пряко върху гениталиите, гърдите, кожата, лигавиците, костите, кръвоносната система и цялостната обмяна на веществата.

Изследвания на естрогените

Тези хормони подпомагат развитието на вторичните полови белези при жената и играят важна роля при репродукцията. Те също се произвеждат главно в яйчниците. Различни нива от нормалните са показателни за редица неприятни състояния като нежелано окосмяване и загрубяване на женските черти.

Изследвания на прогестерона

Хормон подпомага подготовката на матката за бременност и ендометриума за имплантиране на зародиша. Произвежда се от яйчниците. Липсата му води до стерилитет.

Изследване на пролактин

Този хормон се секретира от клетките в предния дял на хипофизата. Липсата му не позволява развитието и нарастването на млечната жлеза и образуването на мляко.

Изследвания на хипофизиарните и яйчникови хормони:

  • LH - лутеинизиращ хормон. Той предизвиква разкъсването на фоликула и отделянето на прогестерон.
  • FSH - фоликуло-стимулиращ хормон. Стимулира освобождаването на естрогени от яйчниците. Когато се произведе достатъчно естроген, фоликулът с узряваща в него яйцеклетка се придвижва към повърхността на яйчника.
  • Изследвания на нивата на тестостерон – Този хормон от групата на андрогените регулира нивата на LH и FSH.
  • Изследвания на тироидните хормони (TТХ) – Те стимулират образуването на щитовидните хормони и отделянето на Т3 и Т4.

Всяко от изследванията показва на лекуващия лекар дали има проблем с определени хормони. При наличие на такива се назначава подходящи хормонално лечение.